Naturens sallad

Hej alla läsare!

Hoppas ni har haft en fin påsk och varit ute mycket i naturen. Just nu så finns det så mycket att plocka och använda till mat, garnering och läkning.

Vi har:

tusenskönan som är så fin att garnera med. Små söta blommor som går att äta.

maskrosen, som kan använda roten till att tugga på för att öka salivutsöndringen, förbättra matsmältningen och som även är urindrivande. Renar även levern.

bladen till maskrosen kan användas när de är späda till salladen. Den vita saften använde man förr till att ta bort vårtor med. Smetar på, lägger ett plåster på och lägger på nytt för varje dag. Detta kan ju ligga på över natten. Det tar lite längre tid än vanligt medel som man köper på apotek men det är garanterat kemikaliefritt.

stjälkarna kan du använda som spaghetti. Utan gluten och garanterat näringsrikare. Lägg de bara snabbt i kokande vatten och upp igen eller använd de som de är.

blomknopparna kan man steka och har som tillbehör. De går även att tugga de råa 🙂

blommorna kan du garnera en fin tårta med, göra sirap eller vin.

Vad har vi mer?

Jo vi har ju ramslöksknopparna som börjar komma nu. De kan du lägga in som kapris. Själv tycker jag de passar utmärkt att bara tugga på. Så otroligt gott 🙂

Kirskålen har kommit upp ordentligt nu. Den är väldigt näringsrik liksom nässlan som är vårat mest näringsrikaste ogräs. Brännässlan innehåller kalium, kalcium, järn, magnesium… Bra att boosta sig nu efter en vinter med grönsaker från affären och kanske lite för mycket gott i gottgott. Nässlan kan du plocka och torka, mala sen till pulver för att ha på yoghurten, i salladsdressingen, smoothien.

Man kan göra paj och har lite olika “ogräs” i, göra en mildare pesto med lite allt möjligt i.

Nu börjar björken snart få sina musöron till blad. Och bra urindrivande. Det är nu som de ska plockas för att tillgodo ta näringen. (Ingår ej i allemansrätten). När de har blivit stora kan bladen användas som tvättmedel eller hårtvätt. Har inte knopparna kommit än på björken så kan du ta saven från trädet. Också ett sätt att ta näringen. Men var försiktig, blir det en torr sommar ska du inte tömma trädet på sav. Det är ju trädets blod.

Löktrav har jag hört någon säga att det ska finnas nu. Dock har inte jag sett än att de kommit.

Rödplister, liknar nässlan innan den blommar. Går att äta hela den.

Harsyra hittade jag i skogen också nu i helgen. Påminner om fyrklöver. Smakar väldigt syrligt och innehåller precis som rabarber – oxalsyra. Kanske lite uppfriskande vatten?

 

                                                                               

 

                                                                   

Lämna ett svar