Vad skjuter du på när ekonomin tryter?

Vi befinner oss i en tid där vi inte alltid har kontroll på ekonomin. Vi kanske har fått gå ner i tid för att företaget ska kunna gå runt eller du kanske t.o.m har blivit av med ditt arbete. Vad är det då som du gör för att få ihop det nödvändigaste? Minskar du på matbudgeten för att få ihop till de andra räkningarna eller ändrar du på matsedeln så det blir ofta bröd och pasta till lunch/middag? Tycker du det är svårt att hitta ekonomiska alternativ och dessutom nyttiga?

Ja det är många annonser ute nu att vi ska äta det ena och det andra för att bevara hälsan. Ena kosttillskottet efter det andra och helst beställa dyra varor från utlandet som ska göra din mat bättre.

Vad många inte tänker på, är att skulle vårt land stänga gränserna så får vi inte in de varor som vi är beroende av för att göra just de rätter vi brukar. Och då står vi där med skägget i brevlådan. Nu menar jag inte att gränserna ska stängas nu, det kan hända andra grejer som gör att det måste stängas. Nu tror jag inte det kommer någonsin.

Visste ni att Sverige är endast självförsörjande på säd, morötter och socker? Tänk på det när ni köper råvaror. Blir mycket morotsmarmelad 🙂 Vi skulle kunna bli självförsörjande på så mycket mer.

I flera år har jag försökt lösa matbudgeten så den är ekonomisk och även nyttig. Vi tänker kanske olika på vad som är nyttigt och inte. Och ja man ska inte vara frenetisk för det spårar oftast ur då och man struntar i allt istället. Vill du köpa kaffe online som är ekologisk och produkter för din bakning? Då ska du köpa kaffe hos Wendelins kaffe som är svensk hovleverantör inom kaffe.

I början gjorde jag en massa olika rätter på vetemjöl. Jag bakade bröd till soppan, jag gjorde efterrätter för att mätta magarna. MEN vetemjöl är en riktig hälsobov. Den är inte så bra som många tror utan ger mer skada. Så då kom mycket glutenfritt mjöl in så som havremjöl, bovetemjöl, teff, durra… Inte ekonomiskt! Så därför använder jag idag havregryn och både bakar bröd, kakor och müsli m.m.

Konserver må vara billiga men där innehåller tyvärr konserveringsmedel. Därför köper jag gula ärtor som går att göra ärtskott, ärtbiffar, ärthommus, ärtsoppa…

Solrosfrön/kärnor gör jag solrosskott, solrosmjölk, bakar..

Utomhus har vi maskrosblad till salladen och som dessutom innehåller det beska/bittra som är en av våra smaklökar som vi knappt använder längre och därför glömmer vad det smakämnet gör för oss. Om du samlar in maskrosensfröer på sensommaren, kan du odla egna maskrosblad i fönstret över vintern.

Vi kan lätt sätta potatis i en hink och vissa fryser in sin nypotatis för att ta fram till julbordet.

 

Detta var några tips till att sänka matbudgeten men ändå ha det nyttigt. Dessutom är det miljövänligt och vi måste värna om Moder Jord <3

 

 

Lämna ett svar

Till startsidan