Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

5 vilda växter du kan äta nu

Hjälp du har ingen sallad till middagen eller du har brist på fantasi vad du kan ha till middagen? Jag älskar denna tiden på året då det inte bara växer i trädgårdslandet utan du kan plocka vilda växter att äta. Du kan göra så mycket mer än bara sallad.

Vilka växter kan du då äta nu? Om du inte ska se till när näringen är som mest utan skördar för skojs skull så kan du nu skörda:

Ramslök- stark smak av lök, vitlök. Använd i woken, i salladen eller gör en härligt stark pesto.

Kirskål- lite speciell smak som jag förstår att antingen gillar du den eller NOT. Den kostar 600kr per kg om du hittar den i affären. Stek den eller gör pesto med annat ogräs eller fyll ut spenatpajen med det.

Brännässla- vårt nyttigaste ogräs som innehåller en hel del järn, kalcium, kalium, magnesium. Är blodrenande. Innehåller histamin.

Löktrav- lätt smak av lök, rekommenderar att inte värma upp den då smaken försvinner. Ha den istället som smaksättare i en fräsch sallad.

Maskros- använd hela växten till sallad, istället för spenat eller gör saft på blommorna. Hittar du blomknoppar är dessa goda att steka i lite smör och riven vitlök. Förr använde man roten som surrogatkaffe då det var svårt att få tag i kaffe efter andra världskriget. Innehåller bitterämnen som gör att salivutsöndringen börjar om du har problem med matsmältningen.

 

Att samla vilda växter utomhus måste du först kolla vad allemansrätten säger så du inte plockar något som är fridlyst eller på någon annans mark. Fråga markägaren. Har hört att de brukar vara rätt snälla.

Detta är en otrolig gåva från naturen ser jag det mer som än att se det som ogräs som är i vägen. Allt ätbart är välkommet. Dessutom helt gratis.

11 vanliga ogräs – och hur du blir av med dem

Lämna ett svar

Till startsidan